Gemeente Kampen

Raadsadviseur/ Plaatsvervangend Griffier


Voor de griffie van de gemeente Kampen zoeken wij een


Raadsadviseur/ plaatsvervangend griffier
32-36 uur per week

Algemene informatie

De gemeenteraad van Kampen wil een Raad van Verbinding zijn. Vanuit de Kamper Beginselen geeft de raad ruimte en zeggenschap aan de gemeenschap. Vraagstukken worden met zorgvuldigheid en in betrokkenheid met de samenleving op gepakt. De raad heeft onlangs de wens uitgesproken om meer strategisch te willen opereren.

De gemeenteraad heeft 31 raadsleden, op dit moment verdeeld over 10 fracties. Er zijn drie raadscommissies: Ruimte, Samenleving en Bestuur en Raadsbrede Vraagstukken. Het vergadermodel wordt momenteel geëvalueerd met het oog op doorontwikkeling.
De gemeente Kampen heeft ambities. Voor de lange termijn zijn deze vastgelegd in Koers Kampen 2040. Samen leven, aanpakken en doorgeven zijn daarbij de centrale waarden. Vanuit die waarden werkt Kampen o.a. aan een versnelling van de woningbouw en een daarbij passende balans in de onderwijs-, sociale en culturele voorzieningen. Ook ligt er een ambitieus bod in het kader van de energietransitie. Daarnaast zet Kampen in op modernisering en verduurzaming van de economie met een duidelijke rol binnen de regio Zwolle en een goede en veilige bereikbaarheid van de gemeente. Dit alles met grote aandacht voor cultuur, erfgoed, water, bodem, natuur en landschap.

Het team

De griffie van Kampen is volop in beweging. Vanwege de pensionering van drie ervaren griffiemedewerkers waaronder de griffier, is samen met de raad een visie gemaakt voor de toekomst van de griffie. Vanuit de wensen en ambities van de raad wordt de griffie opnieuw opgebouwd voor de toekomst. Een toekomst waarin de gemeente Kampen groeit naar 60.000 tot 70.000 inwoners en ook de raad in omvang toeneemt.
Het team zal bestaan uit de griffier, drie raadsadviseurs, waaronder de adjunct griffier, een officemanager en een griffieondersteuner. Zodra iedereen aan boord is zal als eerste gewerkt worden aan samenwerking, vorming en -ontwikkeling van het team.
De griffie is een eigenstandig onderdeel binnen de gemeente Kampen: de griffier is diensthoofd van de griffie en rapporteert rechtstreeks aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft die taak gedelegeerd aan een werkgeverscommissie die bestaat uit drie raadsleden met de burgemeester als vaste adviseur.

Wat ga je doen?

Je werkt samen met de griffiecollega’s aan de ondersteuning van de gemeenteraad. Als adviseur ondersteun je de raadscommissie in de rol van commissiegriffier. De raadsadviseurs helpen de raad op een hoger strategisch level te komen en de verbinding met de Kamper samenleving verder uit te bouwen.
De drie raadsadviseurs vullen elkaar aan en zijn flexibel in taken en rolopvatting.
Als adviseur breng je samenhang aan tussen de grote en kleine opgaven in de gemeente en de advisering over de wijze waarop de raad daarbij optimaal in positie kan worden gebracht. Daarbij ben jij de spin in het web en neemt initiatief. Daarmee zorg je voor een integrale benadering van de opgaven en ben je een sparringpartner en adviseur voor raads- en commissieleden, commissievoorzitters, het college en de ambtelijke organisatie. Je volgt trends en ontwikkelingen op de voet, hebt oog voor wat er speelt bij inwoners, maatschappelijke partners en de politiek.
Je kijkt vooruit, overziet de grote vraagstukken, levert daaraan een richtinggevende bijdrage en stemt de besluitvormingsprocessen af. Wanneer de raad zelf complexe vraagstukken oppakt dan loods je de raad langs lastige proceshobbels en breng je de keuzemogelijkheden voor de raad in beeld.

 

Specifieke taken als plaatsvervangend griffier

 • Adviseren over de inzet van het raadsinstrumentarium
 • Coördineren van de Strategische Agenda van de gemeenteraad in relatie tot de overige strategische opgaven
 • Het uitwerken van besluitvormingsprocessen voor de gemeenteraad bij strategische vraagstukken, de raad aan de voorkant positioneren
 • Signaleren en analyseren van maatschappelijke ontwikkelingen en vertalen naar rol en positie van de gemeenteraad
 • Het vertegenwoordigen van de griffie bij strategische, organisatie brede vraagstukken die de raad wens te onderzoeken
 • Commissiegriffierstaken
 • Eerste vervanger van de griffier


Wat breng je mee?

 • Je hebt een WO werk- en denkniveau
 • Je hebt ervaring met het werken in een politiek-bestuurlijke omgeving
 • Je denkt en werkt toekomstgericht, overziet de vraagstukken, maakt verbinding op inhoud (en met andere collega’s) en hebt een bijzonder oog voor de positie van de raad in het proces (je weet hoe je iets verder brengt en welke afwegingen daarin een rol spelen)
 • Je werkt graag samen, je brengt de gemeenteraad in positie en weet die rol verbindend met de raad en organisatie op te pakken
 • Met je enthousiasme en creativiteit prikkel je collega’s en andere gesprekspartners om voorbij bestaande grenzen te kijken en samen tot nieuwe inzichten te komen
 • Je bent in staat om goed te communiceren op alle niveaus met gevoel voor de unieke positie van de gemeenteraad als hoogste orgaan

Wat bieden wij?

We bieden verantwoordelijk en maatschappelijk relevant werk in een betrokken en vooruitstrevende gemeente die veel mogelijk maakt. Als medewerker krijg je alle ruimte om initiatief te nemen. We werken op basis van vertrouwen. Waar, wanneer en hoe je werkt bepaal je zelf, zolang je de samenwerking met collega’s en opdrachtgevers georganiseerd hebt. We stimuleren durf en lef.En verder:

 • Een uitdagende en afwisselende functie bij een vooruitstrevende gemeente voor 32 tot 36 uur per week;
 • Wij bieden een contract voor één jaar met de intentie om dat om te zetten in een vast contract;
 • Een bruto maandsalaris van minimaal € 5.008,00 (aanloopschaal 12) en maximaal € 7.325,00 (schaal 13 CAO Gemeenten] per maand bij een 36-urige werkweek;
 • Individueel Keuze Budget van ruim 17% bovenop je salaris die je naar eigen behoefte mag inzetten, bijvoorbeeld voor een opleiding, het aanschaffen van een fiets of verlof;
 • Je hebt 27 vakantiedagen per jaar bij een 36-urige werkweek;
 • Ontwikkel- en opleidingsmogelijkheden om het beste uit jezelf naar boven te halen;
 • Een mobiel, laptop en goede faciliteiten voor je thuiswerkplek;
 • Flexibele werktijden en de mogelijkheid om hybride te werken;
 • We stimuleren vitaliteit bij onze medewerkers. We bieden de mogelijkheid om mee te doen aan workshops zoals: Chi-running, Power-walking, tennis/padel, volleybal en zwemmen.

Over de gemeente Kampen

Kampen is een gemeente die volop in ontwikkeling is en groeit naar 60.000 inwoners. Het is hier goed wonen, werken en verblijven met een mooie balans tussen gebouwen, groen en water. Groei van de gemeente vraagt ook om een verdere verbetering van onze dienstverlening. Dit zijn allemaal redenen om te investeren in de groei van onze organisatie. We zijn daarom op zoek naar nieuwe collega’s die met ons werken aan de opgaven en ambities waarvoor we in onze gemeente staan.
De gemeente Kampen heeft met haar 55.000 inwoners en zo’n 600 medewerkers een mooie omvang. Groot genoeg om professioneel te zijn en klein genoeg om iedereen persoonlijk te kennen. Dat vinden we ook belangrijk in Kampen.
De gemeente Kampen is een inclusieve organisatie. Wij geloven dat we met een diverse samenstelling van het personeel beter zijn voorbereid op de ontwikkelingen in de samenleving.

Voor meer informatie over de arbeidsvoorwaarden klik hier

Meer weten?

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marlies Veldhoen, griffier telefoonnummer 06 10037253.


Iets voor jou?

Herken jij je in deze vacature en voldoe je (bijna) aan de functie-eisen, solliciteer dan zo spoedig via onderstaande knop.
Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

De vacature kan eerder worden gesloten bij het vinden van een geschikte kandidaat.

Referentienummer:

4134

Vacatureniveau:

WO

Salaris:

maximaal € 7.325 (schaal 13)

Aantal uur:

32 tot 36

Sluitingsdatum:

02-06-2024

Bedrijfspagina:

http://www.kampen.nl

Kantooradres:

Burgemeester Berghuisplein 1 8261 DD Kampen

Locatie: